czwartek, 22 maja 2014

Lanie wody

Dzisiaj post trochę z innej ....beczki, a mianowicie temat rzeka, czyli lanie wody,a konkretniej o wodzie :). Pojęcie Woda -tutaj nikomu nie musze tłumaczyć, po co woda, co woda i na co woda, ale wiemy generalnie , że woda musi być, tylko czy jesteś świadoma wody jaką kupujesz ? - to podobnie jak z kosmetykami, zanim kupisz, poczytasz, oglądasz, patrzysz na skład, a czy z wodą też tak robisz ?
Jaką wodę wybrać ? Czy jest ona krystalicznie czysta jak zapewnia producent ? Jakie są jej składniki odżywcze ? Skąd pochodzi ?

Temat ten zainteresował mnie kiedyś na wykładzie z dietetyki, wcześniej chłopak coś marudził, że kupuje złą wodę, której on nie będzie pił -- to on już woli kranówę. Temat się zamknął nie wyjaśniony, dopiero wykładowca wytłumaczył co i jak, a ja myślę -dobra o co chodzi z tą wodą?
Czyli jakie wody mamy w sklepach i jak ją dzielimy :
  • naturalna woda mineralna — woda która ma znaczenie fizjologiczne i stabilny skład pod względem składników odżywczych, które zaopatruje nas w niezbędne  pierwiastki ,potrzebne i zalecane  do codziennego spożycia dla funkcjonowania organizmu
  • naturalna woda źródlana — woda, generalnie czysta, natomiast nie zawiera odpowiedniej ilości składników odżywczych i nie różni się składem od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi , no kranówka  
  • woda stołowa — woda otrzymana po dodaniu do wody źródlanej, naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych, zawierających jeden lub więcej składników mających znaczenie fizjologiczne, jak: sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, wodorowęglany.
Dla mnie najistotniejszą informacją jaką wyciągnęłam z lekcji o wodzie była taka, że przy wyborze butelki musimy kierować się składem, a konkretniej ilość minerałów jakie woda zawiera w mg/l

Reklamy, bilbordy, akcje zachęcające do picia danej wody są nieważne. Ważna jest etykieta (skład wody). Najlepiej wybierać te wody, które mają powyżej 1000mg/l składników.

 Zawartość poszczególnych minerałów, które powinna zawierać woda
  • magnez (powinno go być ponad 50mg/l)
  • wapń (ponad 150mg/l)
  • siarczany (ponad 250mg/l)
  • wodorowęglany (ponad 600mg/l)


A oto najczęściej spotykane na półkach sklepowych wody: (źródło- test wód źródlanych i mineralnych)

Nałęczowianka- woda mineralna


magnez - 23,01 mg/l
wapń - 110,02 mg/l
siarczany - brak
wodorowęglany - 453,07 mg/l
i inne (reszta to sód, potas, chlorki)


Łączna suma składników mineralnych 650 mg/l











 Nestle Aquarel - woda źródlana





           magnez - 24,03 mg/l
           wapń - 112,02 mg/l
           siarczany - brak
           wodorowęglany -482,03 mg/l
           i inne ( w tym sód , potas, chlorki)

      

Łączna suma składników mineralnych - 679,03 mg/l










Arctic - woda mineralna



           magnez - 13,37 mg/l
           wapń - 74,15 mg/l
           siarczany - 26,54 mg/l
           wodorowęglany - 260,10 mg/l
          inne - (sód, potas, chlorki)



Łączna suma składników mineralnych 413,52 mg/l










Cisowianka -woda mineralna




   magnez - 22,48 mg/l
   wapń - 131,26 mg/l
  siarczany - 2,58 mg/l
  wodorowęglany - 542,68 mg/l
  inne (sód, potas, chlorki)





Łączna suma składników mineralnych  742 mg/l









Dobrowianka - woda mineralna

                                                                  



magnez -33,42 mg/l
wapń - 58,12 mg/l
siarczany - brak
wodorowęglany 276,94 mg/l
inne

Łączna suma składników mineralnych - 420 mg/l
                                                                


 

Kropla Beskidu - woda mineralna






magnez- 17,01 mg/l
wapń-  44,09mg/l
siarczany - 43,62 mg/l
wodorowęglany - 186,70 mg/l
inne

Łączna suma składników mineralnych - 322,21 mg/l



Żywiec Zdrój - woda źródlana





magnez 5,62 mg/l
wapń 41,62 mg/l
siarczany- brak
wodorowęglany 131,06
inne


Łączna suma składników mineralnych 230 mg/l





 
 Muszynianka  - woda mineralna niskonasycona CO2



 magnez -142,07 mg/l
wapń - 180,09 mg/l
siarczany - 32 mg/l
wodorowęglany 1403,7 mg/l


Łączna suma składników mineralnych 1838,03 mg/l











 



Piwniczanka - woda mineralna
                                                
                                                                                                                                                                 
            magnez  --   87 mg/l                 wapń --  180,8mg/l                 siarczany - 32 mg/l           wodorowęglany-1260mg/l                                           
         Łączna suma składników mineralnych  :  1729 mg/l
                      


Staropolanka - woda mineralna średnionasycona CO2                                                              


magnez   - 51,60 mg/l
wapń -301mg/l
siarczany- 27,30mg/l
wodorowęglany-1550 mg/l


               Łączna suma składników mineralnych 2120 mg/l






To takie podsumowanie z grubsza- wody, które mamy dostępne w tradycyjnych sklepach ale, nie znam wód, które są np. w delikatesach Alma i kosztują ok od 10 do 15 zł za butelkę ( dla mnie za drogo zdecydowanie) lub tych które są w aptekach, ale myślę, że każda z nas nie raz sięgnęła po którąś z wód powyższych. Kiedyś dla mnie woda była po prostu wodą i nie zwracałam żadnej uwagi na etykiety, teraz prowadząc dynamiczny tryb życia chcę aby moja woda miała chociaż przyzwoity skład, który dostarczy mi jakiś procent dziennego zapotrzebowania na składniki mineralne jakie powinnam organizmowi "zapodać" :):), nie ma sensu kupować wody źródlanej za 1,50 zł za małą buteleczkę skoro mogę taką samą wodę nalać sobie z kranu 
P.S ja jestem z pomorskiego i mamy bardzo dobrą wodę- nie wiem jak to jest w innych województwach.

Dodam jeszcze, że nie jestem żadnym dietetykiem, ani chemikiem, nie wiem też czy powyższe informacje są ogólnie wam znane, może tylko ja żyłam w nieświadomości , nie wiem tez czy ten post okaże się komukolwiek przydatny, ale że ten temat chodził mi od jakiegoś czasu - i dlatego powstał ten post.
pozdrawiam :)








7 komentarzy:

  1. Piję wodę Żywiec albo z Biedronki Polaris :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Minerały w wodzie wcale nie są takie dobre, bo sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych, szczególnie gdy wypija się spore ilości wody ;/ P.S. Przy okazji zachęcam Cię do wzięcia udziału w rozdaniu na moim blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, ale ktoś kto miał już kamienie , wie jaką kurację przejść raz na parę miesięcy aby tego uniknąć, szczególnie męzczyźni mają skłonności- mój wujek miał kamienie ,a wody nie pił nigdy tylko piwo i inne :)We wszystkim trzeba mieć umiar :)

      Usuń
  3. U mnie niestety woda w kranie jest gorsza nawet od tej najzwyklejszej ;) aczkolwiek bawią mnie te drogie wody mineralne, które są ze źródeł w Alpach itp., a tak naprawdę ich skład wygląda tak, jak najtańsze wody z Polski :D i oczywiście Evian w Polsce... We Francji jedna z najtańszych wód, a u nas pseudo lepsza ;)
    fajny post na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio czytałam w mojej ulubionej gazecie Food Forum ze woda z kranu jest całkowicie bezpieczna. Ruszyły już kampanie aby uświadomić Polaków

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny post! Aż tak sie w wody mineralne nie wgłębiałam

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj,
    Pozwól że odniosę się do poruszonych przez Ciebie kwestii, w szczególności niesłusznego porównania wody źródlanej do wody kranowej. Jak podkreśla narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w swoim stanowisku na temat w sprawie oceny jakości wody, woda butelkowana (w tym źródlana) to „woda o zachowanym naturalnym składzie mineralnym i jakości nie tylko bezpiecznej, ale również bardziej korzystnej dla zdrowia”. Wody źródlane i mineralne mają podstawowe cechy wspólne - takie, które odróżniają je od kranowej,
    a mianowicie:
    - pochodzenie - wyłącznie z podziemnych źródeł, dobrze izolowanych od zanieczyszczeń zewnętrznych, co zapewnia ich naturalną (pierwotną) czystość pod względem chemicznym i mikrobiologicznym;
    - sposób przygotowania przed udostępnieniem - butelkowanie odbywa się w bezpośrednim sąsiedztwie miejsca wydobycia wody, tak aby zachować naturalny skład mineralny oraz pierwotną czystość. W celu uzyskania jakości wody kranowej bezpiecznej dla zdrowia stosuje się różne metody filtracji, dezynfekcję, chlorowanie, ozonowanie. Wody butelkowane nie wymagają uzdatniania (chlorowania, oczyszczania) i nie mogą być poddawane tym procedurom – w odróżnieniu od wody wodociągowej, która musi podlegać tym procesom, aby woda w ogóle spełniała normy sanitarne (w szczególności gdy pochodzi z ujęć powierzchniowych) oraz by minimalizować ryzyko wtórnych skażeń w sieci wodociągowej.
    - wymagania jakościowe - dla wody kranowej dopuszczalne limity na obecność substancji potencjalnie niekorzystnych takich jak miedź, kadm, bar czy azotyny są wyższe niż dla wody butelkowanej. Obecność niektórych substancji w wodzie butelkowanej jest niedopuszczalna
    i dyskwalifikuje ją do butelkowania (dotyczy to pestycydów, detergentów, chlorku winylu, akryloamidu, trichlorometanów, bromianów
    i wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych), natomiast mogą znajdować się one w ramach limitów w wodzie wodociągowej.
    Ogólna mineralizacja nie jest czynnikiem decydującym o wartości wody dlatego nie jest prawdą, że zdrowa woda to taka, która zawiera >1000 mg/l. W przypadku niedoborów niektóre wody wysokozmineralizowane mogą pełnić funkcję suplementującą - wypija się takiej wody ok. 0,5-1 l dziennie, ale nie służy ona do picia na co dzień w większych ilościach i nie jest przeznaczona dla każdego. Zawiera składniki, które dla jednych mogą być korzystne, a dla innych nie, np. wody o wysokiej zawartości wapnia będą korzystne dla osoby, która ma niedobory tego pierwiastka, ale jest przeciwwskazana u osób, które mają skłonność do kamieni nerkowych, a wapń jest ich składnikiem. Wysoka zawartość siarczanów

    Żadna woda nie dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiedniej ilości, dlatego tak ważna jest odpowiednio zbilansowana, różnorodna dieta, której podstawą powinna być właśnie woda. Jest najbardziej naturalnym i najzdrowszym ze wszystkich płynów, dlatego powinna stanowić większość tego, co codziennie pijemy . Jaka? Najlepiej taka, której naturalny smak odpowiada naszym preferencjom, abyśmy nie zmuszali się do jej picia. Polskie rekomendacje ze względów zdrowotnych zalecają spożycie wody o minimalnej twardości wyrażonej węglanem wapnia wyższej niż 60 mg/l (twardość zależy od mineralizacji), wody źródlane i mineralne niskozmineralizowane, ponieważ są odpowiednie do picia dla każdego – niezależnie od wieku i obciążeń zdrowotnych.

    Więcej na temat wody i jej wpływu na zdrowie można przeczytać w raporcie „Fakty i Mity o wodzie”, w którym eksperci komentują najbardziej powszechne opinie dostępne w internecie.

    Pozdrawiam,
    Ekspert Żywiec Zdrój

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za pozostawiony komentarz :-) -wszystkie opinie są dla mnie ważne.Na pewno do Ciebie zajrzę :)